Linişte (Csend/Silence) 2011

2011.06.29. 11:14

A diplomafilmem 2010 nyarán forgott, már nem emlékszünk melyik hónapban :)  Video Unlisted, azaz csak innen érhető el, vagy ha a linket kimásolják, tovább küldik, így nem publikus. Keresőben nem jelenik meg. A film szinopszisa románul a youtube video alatt található, fordítása folyamatban. Ugyanígy, felirat is csak románul van.

www.youtube.com/watch

http://www.youtube.com/watch?v=S69O5N2y5T4&hd=1

Tommie and Erik

2011.06.22. 14:18

A GoAnimate egy a Youtube által ajánlott, demo módban minimális lehetőségeket kínáló, animációs program. Ennek és egy délutáni "munkának" köszönhetően készült el az öt részes sorozat, Tommie és Erik-ről, a két gagyi kalózról, és Angela-ról, aki... Oh, Angela! A karakterek elkülönítésébroam brumbrum brum ágh, tökiköszi málkev. Sabrandi Csili, bai jatakárom csórakesz bulbózban, repettyésre dormoldólja a stárfát. Mörmör. Mör. Jó szórakozást!

Kattints a linkre, a playlist egymásután lejátsza a videókat.

www.youtube.com/watch

 

 

Riportré

2011.03.01. 13:33

Köszönöm a linket, Zsuzsa!

Nagyon megörvendtem, hogy végre látok egy (interneten is elérhető) televíziós dokumentumfilmet a kolozsvári PUCK bábszínházról, ami nem kis dolog, figyelembe véve, hogy nem olcsó, reklám célt szolgáló propagandafilmről van szó. A kirajzolodó kép elsősorban nem népszerűsít, hanem dokumentál, megszólaltat, bemutat. Ez már jó. Képet alkothat magának a néző a kolozsvári bábszínház múltjáról, ebben is kitűnő munkát végez a film. Kovács Ildikó portréja és az Aranycsapat munkássága szerintem nem sikerült csöpögősre. Elllenkezőleg, engem az fogott meg, hogy a személyes találozások, kapcsolatok emléke milyen érzelmi töltetet sugároz, hogyan jelenik meg az interjúalanyok szemeiben, hangsúlyokban, kifejezésben. Nem láttam szomorúságot. Aktív visszaemlékezések voltak.

Kár hogy a jelent nem mutatja meg részletesebben, árnyaltabban. Talán nem célja, talán kevés az idő. Talán nincs mit mutatnia? Amit mégis megtudunk a film vége felé, abból rövidke néhány évet prognosztizálhatunk ennek az intézménynek, ha nem újítja meg magát. Ez is helyes jövőkép lehetne, bár bevallom, számomra kissé gyanús, mivel hosszú évek óta várat már magára ez a megújhodás, vagy nevezzük simán restrukturálásnak, újjászerveződésnek. Igaz, ehhez valamilyen irányvonalat kellene meghatároznia a mindenkori intézmény vezetőinek, s ilyen példa nem volt az utóbbi 12 évben. Ha valamilyen irányvonalat követ is a vezetőség, az nem egy felvállalt és következetesen végrehajtott műsorpolitika, vagy szociális felelősségvállalás - esetleg, Urambocsá! a művészi munkaerő teljesítményének korrekt jutalmazása - mentén látszik körvonalazódni, hanem a romániai tudományos-fantasztikus szituáció teremti magát újjá minden alkalommal: ez az "Érdekszférák harcának" sokadik epizódja, régi és új szereplőkkel. De ezek már inside infók, az én szubjektív tapasztalatom, amit gondoltam, ha már itt vagyunk, mellékelek a film mellé.  Jó net-tévé-nézést kívánok! Riki-Tiki-Tévé!

A Román Televízió magyaradásában volt látható, a Pódium februári műsorában. Készítették: Andor Norbert, Kötő Zsolt, T. Bányai Péter

www3.tvr.ro/magyar/2011/02/podium/

 

Október 28-29-30 között második alkalommal kerül megrendezésre Kolozsváron az Apropo – Kortárs Művészeti Modul. Az elképzeléshez híven, az események előre meghatározott témához kötve, ezúttal a “karakter” fogalmát járják körül.

Csütörtökön, pénteken és szombaton, délelőtt 11 órától a Playground elnevezésű báb és animációs műhely várja az érdeklődőket az Avram Iancu (volt Petőfi Sándor) utca 21 szám alatt. Az itt készülő bábok és figurák animációs karakterekké alakítva kivetítőn válnak láthatóvá esténként a Gambrinus Pub-ban.

A Gambrinus Pub (piata Unirii nr 25 – Főtér 25 szám) ad helyet a 2-es Modul további rendezvényeinek. A helyszínen animációs asztalokat állít a Betyár Animációs Stúdió, melyeken bárki elkészítheti saját rövid animációját.

Csütörtökön, október 28-án ugyanitt, az Animáció Világnapja alkalmából és az Asifahu Manifeszt jóvoltából animációs rövidfilmek vetítésére kerül sor 16:00, majd 21:00  órától. A vetítések pénteken és szombaton is folytatódnak 16:00 órai kezdettel.

Pénteken, október 29-én 15:00 órától kerekasztalbeszélgetés színészekkel, filmesekkel, bábjátékosokkal. Az est házigazdája: Láng Orsolya. 23:00 órától a Luna Amara együttes koncertje zárja a napot.

Szombaton este 20 órától Szabó Attila performansza enged betekintést a karakterépítés egy különleges módozatába. A rendezvény szombaton 23:00 órakor kezdődő ingyenes Halloween Party-val zárul, ahol a zenéről és vetítésről Răzvan Cosmin és a The Matlab Buddhas gondoskodik.

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényünkre. Jó szórakozást kívánunk!

Üdvözlet,

A szervezők

 

Tegnap Iron Maiden koncertet sasoltunk kukkerrel a szemközti dombról, egy barát nővérének félkész házának emeletéről. De már nem emlékszem milyen volt, s ebben egy barát édesapjának pálinkája segített. Ma, az események másodnapján az jut csak eszembe, hogy vajon ki vagyok én? Hogy hívnak? Hogy kerültem ide? Itt lakom? Aztán megkaptam a válaszokat is, melyek nem jöhettek volna létre kedvesem támogatása nélkül (valószínűleg a hazaút sem). És most, hogy letisztáztam végre a dolgokat, rátérhetek a lényegre.

Ismét fesztiválra indul az APROPO Kulturális Egyesület. Kezdetét vette az ARS TENEBRIS fesztivál nulladik kiadása, ide igyekszünk mi is, és ezúttal egy vetítéssel kombinált árnyjátékot viszünk, melynek címe "A kopasz hegy". Mészöly Miklós meséjéből indult ki Szabó Attila, az árnyjáték rendezője, s a többi ... maradjon meglepetés. Meg kell nézni. A darab játszó kellékei valamint az árnyfigurák a helyszínen fognak elkészülni, ebben bárki részt vehet, segíthet. A fesztiválra a belépés ingyenes, sőt a sátorhelyért sem kell fizetni. Nem utolsó sorban pedig gyönyörű helyszínen, Rozsnyó várában zajlik a rendezvény. Aki kedvet kapott nézegesse meg a fesztivál programját, a fotókat, beszámolókat itt: arstenebris.ro/  arstenebris.blogspot.com/ 

www.facebook.com/home.php

 Remélem sok ismerős arccal találkozom majd, összességében jó bulinak ígérkezik a rozsnyói Sötét Művészetek és Horror Fesztivál. Elmélyülés a személyiségünk bugyraiban, az lesz, alámerülés is szerintem, csak másnap tudjunk felkelni... Természetesen jelentkezem majd beszámolókkal, fotókkal, videóval. De ne felejtsétek: élőben az igazi! Szeretettel várunk!